30 minute meals!
4-5 PORCJI
ZIEMNIACZKI:
-500g małych młodych ziemniaków,
-6 ząbków czosnku,
-kilka gałązek świeżego rozmarynu,
-1/2 cytryny
PIECZARKI:
-4 duże pieczarki(ok.250g),
-2 ząbki czosnku,
-1/2 świeżej czerwonej chili,
-2 gałązki świeżej natki pietruszki,
-1/2 cytryny,
-70g dojrzałego cheddara(lub inny ostry ser)
SANDWICZ:
-2 steki z rumsztyku(2x300g)wysokiej jakości,
-2 gałązki świeżego tymianku,
-1 bochenek ciabatty,
-mała garść pieczonej papryki ze słoika,
-kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
- sos chrzanowy,
- duża garść umytej rukoli,
PRZYPRAWY:
-oliwa,
-oliwa extra vergine,
-sól morska i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Postaw patelnie do grillowania na małym ogniu i dużą patelnię na średnim ogniu.Włącz grill lub piekarnik na pałną moc. Zagotuj wodę w czajniku.Przygotuj tarkę do buraków.
ZIEMNIACZKI:
Umyj ziemnaki, większe przekój na pół i wrzuć na patelnię. Posyp dużą szczyptą soli. Szybko rozgnieć nasadą dłoni 6 nieobranych ząbków czosnku i dorzuć na patelnię. Zalej ziemniaki taką ilością wrzątku, by je pokrył,i gotuj do miękkości (12-15 minut). Na dużym ogniu bez przykrycia.
PIECZRKI:
Obierz pieczarki i wytnij nóżki. Włóż do naczynia żaroodpornego kapeluszami do dołu. Na każdą pieczarkę wyciśnij 1/2 nieobranego ząbka czosnku. Posiekaj 1/2 chilli oraz kilka gałązek natki pietruszki i dodaj do grzybów. Zetrzyj na nie skórkę z 1/2 cytryny(bez białej powłoczki), skrop je oliwą, posól popieprz i natrzyj wszystkim pieczarki.Pokrój ser na 4 kawałki i połóż na każdej pieczarce.
SAŁATKA:
Zetrzyj buraki w malakserze lub na tarce(lub poprostu dopraw buraki ze słoika). Dopraw je octem balsamicznym i oliwą extra vergine i możesz już ustawić na stole:)
PIECZARKI:
Włóż je pod grill na 9-10 minut, aż się delikatnie przyrumienią(pieczarki można jeść na surowo)
SANDWICZ:
Połóż steki na desce, posyp solą, pieprzem i listkami tymianku. Skrop oliwą. Wetrzyj przyprawy i mięso. Rozpłaszcz mięso, uderzając je kilka razy pięścią. Przełóż na bardzo mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smaż 1-2 minut z każdej strony by uzyskać mięso średnio krwiste lub dłużej jeśli wolisz. Oczywiście czas smażenia zależy od grubości mięsa. Umyj ręce.
ZIEMNIACZKI:
Jeśli są już ugotowane, odcedź je. Postaw patelnię znowu na dużym ogniu i wlej na nią kilka łyżek oliwy. Przełóż na nią ziemniaki, czosnek rozgnieć delikatnie i usuń skórkę, dodaj do ziemniaków.Dorzuć kilka gałązek rozmarynu i dodaj szczyptę soli. Smaż aż ziemniaki będą złote i przyrumienione, mieszając co kilka minut.
SANDWICZ:
Włóż ciabattę do piekarnika. Drobno posiekaj paprykę na dużej desce. Przełóż na deskę steki i skrop je oliwą extra vergine. Drobno posiekaj kilka listków natki pietruszki, wymieszaj je z papryką i sokami ze steków. Pokrój steki w ukośne plastry.
PIECZARKI:
Wyjmij pieczarki z piekarnika i postaw na stole. Wyłącz piekarnik.
SANDWICZ:
Wyjmij ciabattę z piekarnika i przekrój ją wzdłuż na pół. Skrop z wysokości oliwą extra vergine. Posmaruj dolną cześć taką ilością chrzanu jaka ci odpowiada i ułóż na niej rukolę. Na wierz połóż plasterki steków a na nich mieszankę paprykową. Przykryj górną częścią ciabatty i połóż na stole.
ZIEMNIACZKI:
Ziemniaki przełóż na ładny półmisek podaj z ćwiartkami cytryny i rozmarynem.
Wszystkiego najsmacznejszego!
-500g małych młodych ziemniaków,
-6 ząbków czosnku,
-kilka gałązek świeżego rozmarynu,
-1/2 cytryny
PIECZARKI:
-4 duże pieczarki(ok.250g),
-2 ząbki czosnku,
-1/2 świeżej czerwonej chili,
-2 gałązki świeżej natki pietruszki,
-1/2 cytryny,
-70g dojrzałego cheddara(lub inny ostry ser)
-250g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków
(lub buraki ze słoika),
-ocet balsamiczny,
-1/2 cytryny,
-pęczek świeżej natki pietruszki,
-50g fety
SANDWICZ:
-2 steki z rumsztyku(2x300g)wysokiej jakości,
-2 gałązki świeżego tymianku,
-1 bochenek ciabatty,
-mała garść pieczonej papryki ze słoika,
-kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
- sos chrzanowy,
- duża garść umytej rukoli,
PRZYPRAWY:
-oliwa,
-oliwa extra vergine,
-sól morska i czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Postaw patelnie do grillowania na małym ogniu i dużą patelnię na średnim ogniu.Włącz grill lub piekarnik na pałną moc. Zagotuj wodę w czajniku.Przygotuj tarkę do buraków.
ZIEMNIACZKI:
Umyj ziemnaki, większe przekój na pół i wrzuć na patelnię. Posyp dużą szczyptą soli. Szybko rozgnieć nasadą dłoni 6 nieobranych ząbków czosnku i dorzuć na patelnię. Zalej ziemniaki taką ilością wrzątku, by je pokrył,i gotuj do miękkości (12-15 minut). Na dużym ogniu bez przykrycia.
PIECZRKI:
Obierz pieczarki i wytnij nóżki. Włóż do naczynia żaroodpornego kapeluszami do dołu. Na każdą pieczarkę wyciśnij 1/2 nieobranego ząbka czosnku. Posiekaj 1/2 chilli oraz kilka gałązek natki pietruszki i dodaj do grzybów. Zetrzyj na nie skórkę z 1/2 cytryny(bez białej powłoczki), skrop je oliwą, posól popieprz i natrzyj wszystkim pieczarki.Pokrój ser na 4 kawałki i połóż na każdej pieczarce.
SAŁATKA:
Zetrzyj buraki w malakserze lub na tarce(lub poprostu dopraw buraki ze słoika). Dopraw je octem balsamicznym i oliwą extra vergine i możesz już ustawić na stole:)
PIECZARKI:
Włóż je pod grill na 9-10 minut, aż się delikatnie przyrumienią(pieczarki można jeść na surowo)
SANDWICZ:
Połóż steki na desce, posyp solą, pieprzem i listkami tymianku. Skrop oliwą. Wetrzyj przyprawy i mięso. Rozpłaszcz mięso, uderzając je kilka razy pięścią. Przełóż na bardzo mocno rozgrzaną patelnię grillową. Smaż 1-2 minut z każdej strony by uzyskać mięso średnio krwiste lub dłużej jeśli wolisz. Oczywiście czas smażenia zależy od grubości mięsa. Umyj ręce.
ZIEMNIACZKI:
Jeśli są już ugotowane, odcedź je. Postaw patelnię znowu na dużym ogniu i wlej na nią kilka łyżek oliwy. Przełóż na nią ziemniaki, czosnek rozgnieć delikatnie i usuń skórkę, dodaj do ziemniaków.Dorzuć kilka gałązek rozmarynu i dodaj szczyptę soli. Smaż aż ziemniaki będą złote i przyrumienione, mieszając co kilka minut.
SANDWICZ:
Włóż ciabattę do piekarnika. Drobno posiekaj paprykę na dużej desce. Przełóż na deskę steki i skrop je oliwą extra vergine. Drobno posiekaj kilka listków natki pietruszki, wymieszaj je z papryką i sokami ze steków. Pokrój steki w ukośne plastry.
PIECZARKI:
Wyjmij pieczarki z piekarnika i postaw na stole. Wyłącz piekarnik.

Wyjmij ciabattę z piekarnika i przekrój ją wzdłuż na pół. Skrop z wysokości oliwą extra vergine. Posmaruj dolną cześć taką ilością chrzanu jaka ci odpowiada i ułóż na niej rukolę. Na wierz połóż plasterki steków a na nich mieszankę paprykową. Przykryj górną częścią ciabatty i połóż na stole.
ZIEMNIACZKI:
Ziemniaki przełóż na ładny półmisek podaj z ćwiartkami cytryny i rozmarynem.
Wszystkiego najsmacznejszego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz