Ten prosty przepis na szybkie serniczki jest propozycją do poddania jako deser z rissoto grzybowym . Przepis z książki:
30 MINUTE MEALS
-8 ciasteczek imbirowych,np.z ikei,
lub 1/2 opakowania ciasteczek degestive(+ świeży imbir)
-50g masła,
-50g blanszowanych orzechów laskowych,
-1 cytryna,
-pasta cytrynowa,(można ją kupić w mark and spencer za ok.8 zł)
-opakowanie malin,
-250g serka mascarpone,
-1 łyżka cukru pudru,
-1 łyżeczka ekstraku wanilinowego lub pasty,(można dostać w Mark and Spencer lub samemu zrobić ekstrakt)
-gorzka czekolada (60-70% zawart. kakao),
-opcjonalnie imbir w proszku.
PRZYGOTOWANIE:
Szklanki włóż do zamrażarki ok.15 min wcześniej.
Wrzuć masło na patelnię na dużym ogniu. Owiń orzechy laskowe i herbatniki imbirowe w czystą ściereczkę i szybko rozgnieć wałkiem do ciasta. Zmniejsz ogień pod stopionym masłem dorzuć orzechy i herbatniki. Wszystko wymieszaj. Do ciasteczek dodaj otartą skórkę z cytryny i znów dobrze wymieszaj.
Wyciągnij szklanki z zamrażalnika. Do każdej nałóż trochę mieszanki lekko ją przygniatając, następnie dodaj 1 czubatą łyżeczkę kremu cytrynowego(uwaga bo jest bardzo słodki!)i dorzuć na wierzch po kilka malin.
Serek przełóż do miseczki, dodaj pastę lub ekstrakt, wlej trochę mleka i wymieszaj. Dodaj cukier puder i znowu wymieszaj(jeśli będzie potrzeba dodaj mleka). Mieszaj delikatnie, aż masa będzie miękka i jedwabiście gładka - jest pyszna! Nałóż ją do szklanek, posyp zestruganymi nożem wiórkami czekolady(delikatnie przyciskając ostrym nożem przejeżdżać po całej długości tabliczki czekolady).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz